DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Køling lyder måske mærkeligt i nogens ører, når vi taler om emner såsom computer, gaming, gadgets og så lignende. For når man tænker over det, ja så lyder køling – altså kulde velsagtens – ikke særligt sundt for elektroniske apparater af nogen art. Uanset om de er til køkkenet, til kontoret eller “spille-bulen” aka teenage-værelset. Ikke desto mindre, ja så er køling altså en vigtig og nødvendig ting at tænke over, når man har med alle slags computere at gøre. Køling er nemlig alt det, der handler om at undgå, at din computer brænder sammen!

 

Når vi skal undgå at vores computer går i stykker, eller rettere sagt brænder sammen, handler køling om flere forskellige ting. I hver enkelt computer er der nemlig behov for, at flere forskellige dele nedkøles for at undgå denne sammenbrænding. Når vi taler om computerkøling taler vi eksempelvis om køling af henholdsvis processoren, grafikkortet, kabinettet og flere andre elementer inde i computeren. Selve kølingen af disse elementer foregår som oftest ved, at en blæser kaster luft rundt inde i kabinettet hen over de forskellige computerdele. Reelt flytter blæseren den varmen fra den enkelte computerdel til en såkaldt “heatsink” og derefter til luften.

 

Der findes dog også den mulighed, at man køler sin computer med vand. Tidligere har vandkøling af computere kun været for gamere eller andre compter-entusiaster, som går særligt meget op i “case modding” og lignende.

 

Hvad kan spænde ben for, om der bliver kølet godt nok i din computer? Det kan fx renlighed og vedligeholdelse. Et af de store problemer, der kan opstå, når vi taler køling er, at man ikke vedligeholder – og dermed også rengør – nok. Et stort problem i denne forbindelse kan nemlig være støv. Støv inde i kabinettet er et stort problem for begge typer køling, altså for både luft-køling og vand-køling.

 

Det næste naturlige spørgsmål vil for mange være; “hvad er så bedst – vandkøling eller luftkøling?” Det kan man som udgangspunkt ikke sige noget om. Det er med køling som med så mange andre ting i forbindelse med gaming, gadgets og computere i det hele taget – det afhænger af kvaliteten af de enkelte komponenter, kvaliteten af de de enkelte dele. Og ofte får man jo, som bekendt, også hvad man betaler for – uanset om man betaler med egen eller andres tid eller om man betaler med penge.