DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

De fleste virksomheder ønsker at være innovative, nyskabende og med på de nyeste bølger indenfor teknologi. Alligevel er der ikke man virksomheder, der benytter sig af 3D-print i enten produktudvikling og egentlig produktion. Dette er et stort tab, at flere virksomheder ikke udnytter sig af den nyeste teknologi, når den har så mange fordele, og giver virksomheder større konkurrencefordele på det internationale marked. 3D print, har potentiale indenfor udvikling af prototyper, men også indenfor egentlig produktion, af alt lige fra reservedele til legetøj. Man kan derfor få skræddersyet 3D Print til sin virksomhed. Teknologien er derfor egnet til mange forskellige typer virksomheder, og produkter. Flere og flere virksomheder tilbyder hjælp og produktion af 3D print, og der er derfor god grund til at hoppe med på denne nye æra indenfor innovation og teknologi.

Hvad er 3D print?

Denne type print kan ikke sammenlignes 1 til 1, med en almindelig 2D printer. Snarere kan man sammenlignes teknologien bag denne type print, med en limpistol. Produktet bygges op fra bunden i lag, ligesom en limpistol hvor flere og flere lag lægges til, og til sidst udmunder i et færdigt produkt.

Hvilke typer materialer kan man bruge?

Denne type teknologi rummer et utal af muligheder hvad angår materialer. Det mest almindelig brugt til prototyper i produktudvikling, er plastik. Men 3D printeren kan også lave produkter i materialer såsom metal, beton eller papir. Teknologien rummer derfor mange muligheder og kan bruges til at skabe mange forskellige typer produkter til forskellige virksomheder. Så hvad ens virksomhed producerer protester, reservedele til biler, briller eller legetøj, kan 3D print have stor materiale.

Hvor lang tid tager det?

Ligesom det med en almindelig printer, kan tage tid at printe mange sider, kan det tidshorisonten variere meget med denne type print. Det afhænger i høj grad af det anvendte materiale og størrelsen af det endelige produkt. Hvor stort produktet kan være, afhænger af hvilken type maskine man bruger. Hvis man som virksomhed indgår i samarbejde med en anden virksomhed, med speciale indenfor denne type teknologi, vil man ofte have mulighed for at benytte sig af maskiner, der tilbyder forskellig teknologi og forskellige størrelser.

Hvilke typer af teknologier findes der?

Produktion af prototyper og produkter gennem 3D print er en kompleks størrelse, og forskellige produkter kræver forskellig teknologi. Noget teknologi egner sig bedst til små, komplekse detaljer, eksempelvis i smykker eller lignende. Andet teknologi egner sig bedre til robust og hårdføre produkter, eksempelvis reservedele eller lignende. Sidst men ikke mindst kan det være en fordel at kombinere forskellige materialer under produktudvikling. Forskellige printere kan derfor forskellige ting, dette kan en virksomhed med speciale i denne type teknologi, vejlede din virksomhed i.

Hvad skal man som virksomhed overveje?

Når man som virksomhed ønsker at implementere denne type teknologi, i udviklingen af prototyper eller produktudvikling, bør man overveje flere ting. Herunder hvilket materiale man ønsker at benytte sig af, og hvad det endelige produkt skal bruges til. Kontakt en erfarent og kvalitetsbevidst virksomhed, med speciale indenfor denne innovative produktionsform.