DEL

Artiklen er lavet i samarbejde med den eller de virksomheder, der linkes til i denne artikel.

Det gælder alle aspekter i vores dagligdag og alle de brancher, som danskerne arbejder i. Der bliver hele tiden opfundet ny teknologi som hjælper os. Nogen er glade for den nye teknologi, imens andre mener, at den gammeldags metode er bedre. Men uanset hvad folk mener, stopper fremskridtet ikke. Nogen gange kan man måske argumentere for, at den teknologiske automatisering af industrien fjerner brugen for manuel arbejdskræft. Men selvom dette nogen gange er tilfældet, så er maskinerne billigere end de ansatte, og kan ofte klare arbejdet lige så godt eller måske bedre end arbejderne.

I samarbejde med en computer

En af de vigtigste fremskridt indenfor arbejdet med maskiner er CNC – teknologi. CNC betyder Computer Numerical Control, hvilket vil sige, at en computer styrer selve maskinen. Dette vil sige, at man som ansat skal indtaste data i computeren, som CNC softwaren omdanner til koordinater, for hvordan materialet skal bearbejdes. CNC fås til flere forskellige maskiner, hvilket sikrer det samme resultat, uanset hvilken maskine man benytter. Man kan fx få en CNC fræser som kan fremstiller produkter med plane og krumme overflader.

Nemmere for håndværkeren

At de ansatte nu har muligheden for at bruge CNC styrede maskiner gør arbejdet meget nemmere for de ansatte. Førhen har arbejdet med maskiner været meget afhængigt af håndværkeren, men selvom han stadig spiller en vigtig rolle, er det nu computeren som klarer det hårde arbejde. Efter den ansatte har indtastet de nødvendige informationer i computeren, klare maskinen selv resten. Imens maskinen klare fræsningen, kan arbejderen forberede de næste led i projektet.

Ensartet arbejde

Der er selvfølgelig dem som mener, at genstande er charmerende, når ingen af produkterne er ens. Men når det kommer til maskinindustri, så er det ofte vigtigt, resultaterne er helt ens. Dette kræver enorm koncentration, når man skal klare det manuelt, men med CNC – styring klares det nemt. Da CNC – styring fås til flere maskiner, sikres det desuden, at alle ens produkter laves ens og i bedste kvalitet.